Дослідження фізико-механічних властивостей плодів яблук сорту Гала

Автор(и)

  • З. Гошко Львівський національний університет природокористування
  • В. Буртак Львівський національний університет природокористування
  • М. Магац Львівський національний університет природокористування
  • О. Левчук Львівський національний університет природокористування
  • Т. Кохана Львівський національний університет природокористування

Ключові слова:

плоди, яблука, фізико-механічні властивості, розмірні показники, зусилля різання

Анотація

Стаття присвячена дослідженню фізико-механічних властивостей плодів яблук, які слід враховувати в їх післязбиральному обробітку, адже надалі всі плоди піддаються механічній дії: очищенню, транс по­ртуванню, сортуванню, зберіганню, переробці тощо. Проєктування та розрахунок обладнання для здійснення механічних операцій неможливі без знання технологічних властивостей плоду (розмірно-масових показників, міцності, зусилля різання). Значення зусилля різання плодів необхідно знати для встановлення оптимальних та раціональних параметрів робочих органів, що забезпечують подрібнення плодів, а також у проєктуванні машин та апаратів переробної промисловості.

Виконання поставлених завдань передбачає розробку програми експериментальних досліджень, зокрема з визначення фізико-механічних властивостей плодів яблук сорту Гала, що добре зарекомендували себе в Україні і добре культивуються в західних областях:

- масових і розмірних показників;

- щільності плодів;

- зусилля різання плодів.

Були проведені дослідження, здійснено аналіз отриманих результатів експериментальних досліджень та побудовано на їх основі експериментальні криві. Можна зробити такі висновки щодо плодів яблук сорту Гала:

- діаметр d мін= 57 мм, d макс= 80 мм, d ср= 63 мм, Vкоеф. варіац.= 7 %;

- маса m мін= 95 г, m макс= 150 г, m ср= 115 г, Vкоеф. варіац.= 6,7 %;

- об’єм V мін= 100 см3, V макс= 165 см3, V ср= 129 см3, Vкоеф. варіац.= 4,6 %;

- щільність gмін= 0,39 г/см3, gмакс= 0,54 г/см3, gср= 0,46 г/см3, Vкоеф. варіац.= 4,7 %;

- зусилля різання Р мін= 125 Н, Р макс= 210 Н, Р ср= 163 Н, Vкоеф. варіац.= 4,3 %;

- питомий опір різанню q мін= 1,31 Н/см, q макс= 2,09 Н/см, q ср= 1,69 Н/см, Vкоеф. варіац.= 5,6 %.  

Отримані результати свідчать, що діапазон коливань значень за розмірно-масовими показниками плодів яблук сорту Гала незначний, а значення коефіцієнта варіації не перевищує 10 %.

Посилання

Bakum, M. V., Horbatovskyi, O. M., Manchynskyi, V. Yu., Manchynskyi, Yu. O. & Serheyeva, A. V. (2005). Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvosti silskohospodarskykh materialiv: praktykum. Kharkiv: RVV KhNTUSG.

Holovchenko, H. S., Kalnahuz, O. M., Sirenko, Yu. V. (2012). Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvosti silskohospodarskykh materialiv: konspekt lektsii. Sumy: RVV SNAU.

Khailis, H. A. & Hoshko, Z. O. (1998). Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvosti silskohospodarskykh materialiv: navch. posib. Lutsk: RVV LDTU.

Kobets, A. S., Ishchenko, T. D., Volyk, B. A. & Demydov, O. A. (2009). Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvosti silskohospodarskykh materialiv: navch. posib. Dnipropetrovsk: RVV DDAU.

Kondratenko, P. V., Shevchuk, L. M., Levchuk, L. M. (2008). Metodyka otsinky yakosti plodovo-yahidnoi produktsii. Kyiv.

Krupych, O. M., Levko, S. I., Krupych, R. O. (2014). Sposib vyznachennia obiemu til nepravylnoi formy. Vcheni Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu vyrobnytstvu: kataloh innovatsiinykh rozrobok. Lviv. 14, 63.

Min B., Lim J., Ko S. Environmental friendly preparation of pectins from agricultural byproducts and their structural. Bioresourse Technology. 2011. Vol. 102, No 4. P. 3855-3860.

Petak, H. M. (1998). Praktykum z tekhnolohiyi zberihannia ta pererobky plodiv i ovochei. Uzhhorod.

Podpriatov, H. I., Rozhko, V. I. & Skaletska, L. F. (2014). Tekhnolohiia zberihannia ta pererobky produktsiyi roslynnytstva: pidruchnyk. Kyiv: Ahrarna osvita.

Tsarenko, O. M. & Voitiuk, D. H. (2003). Mekhaniko-tekhnolohichni vlastyvosti silskohospodarskykh materialiv. Kyiv: RVV “Meta”.

Опубліковано

13.02.2025

Як цитувати

Гошко, З., Буртак , В., Магац, М., Левчук , О., & Кохана, Т. (2025). Дослідження фізико-механічних властивостей плодів яблук сорту Гала. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агроінженерні дослідження, (28), 9–15. вилучено із https://visnyk.lnup.edu.ua/index.php/agroengineering/article/view/370

Номер

Розділ

Фізико-механічні та технологічні властивості ґрунтів, с/г матеріалів і сировини

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають