ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ПІД ЧАС ТЕСТУВАННЯ НА ВІДМІННІСТЬ НОВИХ СОРТІВ ХОЛОДКУ ЛІКАРСЬКОГО (ASPARAGUS OFFICINALIS L.)
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.127Ключові слова:
спаржа, сорт, ознаки ВОС-тесту, модель, алгоритм найближчого сусіда, врожайністьАнотація
Проаналізовано особливості формування рослинних сортових ресурсів холодку лікарського в Україні. Досліджено сорти холодку лікарського, внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, оцінювання цих сортів з виокремленням груп схожих сортів цього ботанічного таксону; розроблення елементів комп’ютерної технології інтелектуального аналізу даних із застосуванням методу машинного навчання для спрощення процесу аналізу унікальності сорту під час експертизи на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС) класифікацією сортів рослин за морфологічними ознаками. Для статистичного оброблення використано результатні дані експертизи на відмінність, однорідність та стабільність холодку лікарського. Моделювання здійснено з використанням алгоритму найближчих сусідів, методом Machine Learning у середовищі статистичного пакета IBM SPSS. Сформовано модель подібних сортів холодку лікарського. У складі моделі 11 сортів холодку лікарського, які внесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Параметрами моделі слугували такі ознаки: «Час появи пагонів», «Пагін: антоціанове забарвлення верхівки», «Пагін: форма верхівки», «Пагін: діаметр біля основи верхівки порівняно з серединою стебла», «Пагін: положення покривних листків», «Пагін: перший покривний листок при основі верхівки за довжиною», «Пагін: перший покривний листок при основі верхівки за шириною», «Рослина: кількість стебел», «Пагін: відкриття покривних листків», «Рослина: щільність філоклодій», «Рослина: інтенсивність зеленого забарвлення листків», «Стебло: за довжиною», «Стебло: за довжиною до першого розгалуження», «Стебло: діаметр над поверхнею ґрунту», «Час початку цвітіння». Розраховано відстані між параметрами моделі, які дали змогу виокремити найподібніші та найвідмінніші сорти спаржі. Цільовою змінною обрано ознаку «Рослина: інтенсивність зеленого забарвлення листків», фокусною ‒ «Стебло: за довжиною», міткою спостережень ‒ «Назва сорту». Ідентифіковано такі найподібніші групи сортів: ‘Бахус’ та ‘Ерасмус’; ‘Гуелф Екліпс’ та ‘Гуелф Мілленніум’. Найвідміннішими є сорти ‘Гролім’, ‘Баклім’ й ‘Гійнлім’. За показниками господарсько-цінних характеристик сортів холодку лікарського високоврожайними виявились сорти: ‘Сігнус’, ‘Кумулюс’, ‘Бахус’ та ‘Ерасмус’; найстійкішими проти кореневої гнилі: ‘Бахус;, ‘Гуелф Еквінокс’ та ‘Гуелф Екліпс;, а проти церкоспорозу – сорти: ‘Сігнус’, ‘Кумулюс’, ‘Пріус’, ‘Бахус’, ‘Ерасмус’ та ‘Гуелф Еквінокс’.
Посилання
Açıkgöz Altunel T. Morphological and Habitat Characteristics of Asparagus (Asparagus officinalis L.) and Socio-Economic Structure of Producers. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology. 2021. Vol. 9 No 6. P. 1092–1099. doi: 10.24925/turjaf.v9i6.1092-1099.4269.
Cermeño P., Calado S., Rubio V., Ortega F. R. Extending the asparagus production harvest period in southern SPAIN. Acta Hortic. 2008. No 776. P. 55–62. doi: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.776.5.
Geetanjali Singh R. Asparagus racemosus: a review on its phytochemical and therapeutic potential. Natural Product Research. 2016. Vol. 30, No 17, P. 1896–1908. URL: http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2015.1092148.
Green and White Asparagus (Asparagus officinalis L.): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue. Metabolites”: Pegiou E., Mumm R., Acharya P., Vos R.C.H., Hall R. D. 2020. Green and White Asparagus (Asparagus officinalis L.): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue. Metabolites. 10.17. doi:10.3390/metabo10010017.
Ivchenko T. V., Lialiuk O. S. Evaluation of the efficiency of short-term storage of green asparagus. Agricultural innovations. 2022. No 11. P. 32–39. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.11.4. [in Ukrainian]
Kelly J. F., Price H. C., Bakker J., Myers N. L. Plant spacing effects on yield and size of asparagus. Acta Hort. 1999. No 479. P. 415–419.
Knaflewski M. Genealogy of asparagus cultivars. Proceedings VIII Int. Sym. on Asparagus: Acta Hort. 415. ISHS 1996. P. 87–91.
Law of Ukraine "On the protection of rights to plant varieties". URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/3116-12 [in Ukrainian]. (Accessed October 10, 2024).
Lazarte Jaime E., Palser Barbara F. Morphology, vascular anatomy and embryology of pistillate and staminate flowers of asparagus. American journal of botany. 1979. Vol. 66. P. 753–764.
Leshchuk N. V., Orlenko N. S., Khareba O. V. Information and technical features of the test for distinguishing new varieties Lactuca sativa l. Var. Capitata. Plant Varieties Studying and Protection. 2019. Vol. 15, No 3. P. 241–248. [in Ukrainian].
Lill R. E., Borst W. M. Spear height at harvest influences postharvest quality of asparagus (Asparagus officinalis L.). New Zeland J. Crop Hortic. Sci. 2001. No 29. P. 187–1941.
Lucrezia Sergio, Francesca Boari ,Donato Di Venere,Maria Gonnella,Vito Cantore and Massimiliano Renna. Quality Evaluation of Wild and Cultivated Asparagus: A Comparison between Raw and Steamed Spears Agriculture. 2021. No 11 (12). URL: https://doi.org/10.3390/agriculture11121213.
Methods of examination of plant varieties in the vegetable and mushroom group for distinctiveness, uniformity and stability. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/Meth_DUS/2023/Method_vegetable.pdf. [in Ukrainian] (Accessed October 10, 2024).
Mfengwana P. H., Mashele S. S. Medicinal Properties of Selected Asparagus Species. Phytochemicals in Human Health. 2019. P. 1–24. doi: http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.87048.
Norup M. F., Petersen G., Burrows S., Bouchenak-Khelladi Y., Leebens-Mack J., Pires J. C., Linder H. P., Sebeg O. Evolution of Asparagus L. (Asparagaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution. 2015. Vol. 92. P. 25–44. doi: 10.1016/j.ympev.2015.06.002.
Okur İ., Baltacıoğlu C. Kinetic and Mathematical Modeling of Drying of Asparagus officinalis in Different Drying Methods»: Kinetic and Mathematical Modeling of Drying of Asparagus officinalis in Different Drying Methods. Turkish Journal of Agriculture -Food Science and Technology. 2018. Vol. 6, No 10, P. 1431–1436. https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i10.1431-1436.2060.
Optimization of Callus Induction and Seedling Regeneration in Asparagus”: Dezfuli SAF, Khanyani BH, Karimaneh Z. Optimization of Callus Induction and Seedling Regeneration in Asparagus (Asparagus officinalis). Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences. 2013. Vol. 2, No 2. P. 5–8. Online ISSN 2277-1808.
Orlenko N. S., Hryniv S. M., Likar S. P., Yushkevych M. S. Identification of cultivars of edible buckwheat Fagopyrum esculentum Moench by morphological characters using the nearest neighbours algorithm. Plant Varieties Studying and Protection. 2020. Vol. 16. No 2. P. 137–143. [in Ukrainian].
Paschold P. J., Artelt B., Hermann G. Comparison of White Asparagus Cultivars (Asparagus officinalis) in Germany, Acta Horticulturae. 2008. P. 379–396. doi:10.17660/ActaHortic.2008.776.50.
Peru and China as Competitors in World Markets: The Asparagus Case. FAO Workshop on Agricultural Trade Linkages Between Latin America and China” Cannock G. 2011. URL: http://www.fao.org/fileadmin/templates/tci/pdf /presentations/Geoffrey_Cannock_Asparragus.pdf. (Accessed April 27, 2024).
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2024]. Retrieved from. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin. [in Ukrainian] (Accessed October 10, 2024).
Test Guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability of Asparagus (Asparagus officinalis L.) (TG/130/6, UPOV). Geneva. 2010-03-24. 21 p. URL: www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg130.pdf. (Accessed October 10, 2024).