ВПЛИВ НОВОГО РЕГУЛЯТОРА РОСТУ БІОГЛОБІН НА ВРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЕТРУШКИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.114

Ключові слова:

петрушка коренеплідна, регулятор росту Біоглобін, урожайність, товарність, якість продукції

Анотація

Одним із важливих факторів підвищення врожайності овочевих культур є використання регуляторів росту рослин. Особливо це актуально в умовах браку вологи, зокрема останніми роками. Використання сучасних регуляторів росту сприяє підвищенню врожайності та якісних показників овочевої продукції, зокрема петрушки коренеплідної.

Висвітлено результати досліджень впливу вітчизняного екологічно безпечного регулятора росту Біоглобін на врожайність та якість продукції коренеплодів петрушки голландської селекції сорту Ігл. Регулятор росту Біоглобін використовували як стартовий розчин для обробки насіння та листкової поверхні рослин.

Отримані результати досліджень підтверджують, що за вирощування петрушки на гребенях обробка насіння Біоглобіном (0,5 л/т) + позакореневе підживлення у три строки сприяла найкращому наростанню маси коренеплодів петрушки (154 г) та найбільшому приросту (42 г, або 37,5 %) порівняно з контролем (112 г). Позакореневе підживлення Біоглобіном (0,5 л/т) у три строки знизило середню масу коренеплодів петрушки до 141 г, а за обробки тільки насіння Біоглобіном середня маса коренеплодів становила 123 г.

Дослідженнями встановлено, що найвищу врожайність коренеплодів петрушки (39,4 т/га) одержали у варіанті, коли регулятор росту Біоглобін використовували як для обробки насіння, так і для позакореневого підживлення у три строки. Приріст до контролю (без обробки) становив 10,8 т/га або 37,7 %. Найвищий вихід товарних коренеплодів петрушки (92 %) одержано за обробки насіння Біоглобіном (0,5 л/т) + позакореневе підживлення у три строки.

Регулятор росту Біоглобін позитивно позначався на підвищенні якісних біохімічних показників коренеплодів петрушки. Високий вміст сухих речовин (23,7 та 23,3 %) спостерігали за позакореневого підживленням Біоглобіном (0,5 л/т) у два строки в період інтенсивного наростання маси коренеплодів. Найбільший вміст суми цукрів (4,9 %) та вітаміну С (48,3 мг/100 г) у коренеплодах установлено за обробки насіння Біоглобіном (0,5 л/т) + позакореневе підживлення у три строки, що більше порівняно з контролем на 1,0 % та 12,9 мг/100 г. У дослідженнях виявлено тенденцію до зменшення концентрації нітратів у коренеплодах петрушки зі збільшенням кількості обробок регулятором росту Біоглобін, проте у всіх варіантах досліду вміст нітратів не перевищував ГДК.

Посилання

Bolotskykh A. Encyclopedia of Vegetable Growers. Kharkiv: Folio, 2005. 799 p.

Bondarenko H., Yakovenko K. Research Methods in Vegetable and Melon Growing. Kharkiv: Osnova, 2001. 369 p.

Dydiv I. Economic and Biological Evaluation of Root Parsley Varieties. Breeding and Technological Innovations in Vegetable Growing, Reserves for Increasing Production and Seeds: abstracts of the International Scientific and Practical Conference of Young Scientists (July 25, 2013, Kharkiv). Kharkiv: Pleiades, 2013. P. 46‒48.

Dydiv I. Ridge Method of Growing Parsley as a Guarantee of High and Stable Yielding Capacity. Scientists of Lviv National Agrarian University in Production: a Catalog of Innovative Developments. Issue 14. Lviv: Lviv National Agrarian University, 2014. P. 33.

Dydiv I., Dydiv O. Productivity of Root Parsley in the Western Forest-Steppe of Ukraine. Theoretical Foundations and Practical Aspects of Agro-Industrial Production and Rural Area Development: Proceedings of the International Scientific and Practical Forum (September 18–20, 2013, Lviv). Lviv, 2013. P. 79‒81.

Hospodarenko H. Fertilization of Garden Crops: Textbook. Kyiv: Limited Liability Company SIC GROUP Ukraine LLC, 2017. 340 p.

Ketskalo V. Yielding Capacity of Root Parsley depending on Varietal Characteristics. Vegetable Growing in Ukraine: History, Traditions, Prospects: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference dedicated to the 95th Anniversary of the Department of Vegetable Growing (September 21, 2016, Uman). Uman: Publishing and Printing House «VISAVI», 2016. P. 41–44.

Kornienko S., Honcharenko V., Khodieieva L. Fertilization of Vegetable and Melon Crops: Monograph. Vinnytsia: Limited Liability Company «Nilan-LTD», 2014. 1 p.

Kutovenko V., Mikhalina I., Gontar V. Modern technologies of growing vegetable crops: training. manual Kyiv: Nilan-LTD, 2013. 260 p.

Regulator of plant growth and development of the new generation Bioglobin. Agriculturist. 2019. No. 6 (337). P. 18–19.

Slobodianyk H., Voitsekhovskyi V. Parsley mountain celery. Vegetables and fruits. Kyiv, 2014. P. 38‒44.

Sych Z., Bobos I. Vegetable exotics: a monograph. Vinnytsia: NilanLTD, 2013. 264 p.

Sych Z., Sych I. Harmony of vegetable beauty and benefit. Kyiv: Aristei, 2005. 192 p.

Yeshchenko V. Fundamentals of scientific research in agronomy: textbook. for students of universities of II-IV levels of accreditation. Vinnytsia: Edelweiss and K, 2014. 331 p.

Downloads

Опубліковано

20.12.2022

Як цитувати

Дидів, І., & Дидів, О. (2022). ВПЛИВ НОВОГО РЕГУЛЯТОРА РОСТУ БІОГЛОБІН НА ВРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЕТРУШКИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (26), 114–120. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.114

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають