АГРОЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ТА ВПЛИВ НОРМ ВИСІВУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ВІВСА
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.094Ключові слова:
овес, норми висіву, врожайність, якістьАнотація
Подано результати польових досліджень на темно-сірому опідзоленому ґрунті з формування врожайності зерна вівса залежно від норми висіву та агроeкологічних особливостей вирощування культури в умовах Західного Лісостепу України. Висівали плівчастий сорт вівса Закат 2 квітня на глибину 3–4 см із міжряддями 15 см. Досліджували вплив таких норм висіву: 3,0; 4,0; 5,0; 6,0 млн/га на врожайність вівса. Норма внесення мінеральних добрив становила N120Р30К60. Під час догляду за посівами використовували гербіцид Гранстар (25 г/га) разом з прилипачем Тренд (200 г/га), які вносили у фазі кущіння.
Виявлено, що обсяг урожаю вівса безпосередньо залежить від кількості насіння, висіяного на гектар. Зменшення норми висіву призводить до зниження врожайності культури. Сорт Закат демонстрував максимальну врожайність зерна протягом усього дослідженого періоду за норми висіву насіння 6,0 млн/га, сягаючи 4,39 т/га. Норма висіву 5,0 млн/га показала дещо нижчий рівень урожайності – 4,34 т/га. За норми висіву 4,0 млн/га врожайність зерна вівса спадала до 4,10 т/га. Доведено, що зменшення густоти посіву рослин до 3,0 млн/га призводило до зниження врожайності сорту Закат на 0,64 т/га (3,75 т/га).
Встановлено, що маса 1000 насінин вівса на врожайність не впливала. За норми висіву насіння 3,0 млн/га маса була найбільшою – 36 г. Рослини були добре освітлені, забезпечені вологою, але врожайність за такої норми була найменшою. За норми висіву насіння вівса 6,0 млн/га відбулося оптимальне поєднання густоти волотей і маси зерна.
Зауважено відмінності за вмістом білка в насінні вівса залежно від норми висіву. В сорту Закат за норми висіву 6,0 млн/га – найменший вміст білка – 11,90 %. А найвищий показник якості зерна вівса сорту Закат отримано за густоти стояння рослин 3,0 млн/га на рівні 12,32 %. Рослини вівса за нижчих норм висіву краще освітлені і мають більшу площу живлення в період вегетації.
Посилання
Foremna I. V. Yield of covered and naked oats depending on sowing rates on dark gray forest soils. Scientific searches of youth in the third millennium: international scientific-practical conference of young scientists, postgraduates and doctoral students. Bila Tserkva National Agrarian University, 2017. P. 8.
Foremna I. V., Lykhochvor V. V. Productivity of covered and naked oats depending on sowing rates. Podillia Visnyk. 2017. No 27. P. 52–57.
Kachanova T. V. Improved oat cultivation technology and its impact on the main productivity indicators of the crop. Scientific works of Mykolayiv NAAU. 2015. Issue 244. P. 70–74.
Kaminska V. V. Comparative productivity of spring and naked oat varieties under different cultivation technologies. Feeds and feed production. 2014. Issue 78. P. 32–36.
Kaminska V. V., Dudka O. F., Mushyk B. V. Formation of naked oat productivity under different cultivation technologies. Collection of scientific works of the National Scientific Center "Institute of Agriculture NAAS". Kyiv: Edelweiss, 2014. Issue 4. P. 60–65.
Liubych V., Voitovska V., Yeremeieva О. Formation of oat and hulless oat productivity depending on variety and seeding rates. Taurian Scientific Herald, 2020. Р. 68–74.
Lykhochvor V. V. Plant growing. Technologies of cultivation of agricultural crops. Lviv: Ukrainian Technologies, 2002. 270 p.
Lykhochvor V. V., Petrychenko V. F. Plant growing. Technologies of cultivation of agricultural crops. Lviv: NVF Ukrainian Technologies, 2010. P. 308–321.
Lykhochvor V. V., Petrychenko V. F., Ivashchuk P. V. Grain production. Lviv: Ukrainian Technologies, 2008. 624 p.
Marukhniak A. Ya. et al. Naked oat. Variety Avgol. Submontane and mountain agriculture and animal husbandry. 2015. Issue 57. P. 151–159.
Matros O. P., Malynovskyi A. S. Oat: monograph. Zhytomyr: DAU, 2005. 221 p.
Mushyk B. V. Features of productivity formation of naked and covered oats in the northern part of the Right-Bank Forest-Steppe: abstract of the thesis ... Candidate of Agricultural Sciences. Chabany, 2017. 20 p.
Necheporenko L. P., Orlov S. D. Breeding value of lines and variety samples of spring oats (Avena Sativa L.). Grain Crops. 2019. Vol. 3, No 1. P. 18–25.
Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V. Plant growing. New technologies of field crop cultivation: textbook. 5th ed., corrected, revised. Additional issue. Lviv: Ukrainian Technologies, 2021. 806 p.
Zinchenko O. I., Salatenko V. N., Bilonozhko M. A. Plant growing: textbook. Kyiv: Agrarian Education, 2003. 591 p.