ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ МАКРОСТРУКТУРИ, ЛІПІДНОГО СКЛАДУ, МІЦНОСТІ ТА ПРИРОСТІВ ВОВНИ ОВЕЦЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.176

Ключові слова:

вовна, вівцематки, ярки, кератози, внутрішні ліпіди, міцність, прирости

Анотація

Представлено результати експериментальних досліджень вікових особливостей макроструктури, ліпідного складу, міцності та приростів вовни овець. Дослідження проведено на ярках та вівцематках породи прекос.

Встановлено, що у вовні ярок порівняно з вівцематками міститься вірогідно більша кількість альфа-кератози (Р < 0,05), тобто протеїну макро- і мікрофібрил, та менша – гамма-кератози (Р < 0,05), тобто матриксу вовняного волокна.

Показано, що на тлі практично однакового вмісту загальних внутрішніх ліпідів – 0,97 % у ярок та 1,03 % у вівцематок, спостерігаються суттєві зміни ліпідного складу вовняних волокон. Зокрема вовна повновікових вівцематок порівняно з ярками характерна вищим умістом неестерифікованих жирних кислот (Р < 0,01), та нижчим – естерифікованого холестеролу (Р < 0,05). Такі результати вказують на те, що з віком у вовняних волокнах відбуваються процеси гідролізу, окиснення та омилення їхніх ліпідних компонентів. Встановлено, що вовна ярок містить меншу кількість сульфоліпідів (Р < 0,05) та вищу – церамідів (Р < 0,05). Як відомо, останні мають важливе значення у формуванні поверхневих властивостей волоса, впливаючи на його гідрофобні властивості, дифузію та сорбцію, стійкість до погодних умов та процесів деградації, а також на його фізичні властивості, зокрема міцність.

Відмінності у макроструктурі та ліпідному складі вовни різних вікових груп овець позначилися на фізичних властивостях волокон, зокрема їхній міцності. Так, вовна ярок міцніша порівняно з вовною вівцематок. Щодо приростів вовни, то суттєвих вікових відмінностей в умовах наших досліджень не встановлено.

Посилання

Advancements in applications of natural wool fiber: review / Allafi F., Hossain M. S., Lalung J. et al. J Nat Fibers. 2022. No 19 (2). P. 497–512.

Asquith R. S. The morphological origin and reactions some keratin fractions. Textile Research Journal. 1966. No 36. P. 1064–1071.

Baba M. A., Ahanger S. A., Hamadani A., Rather M. A., Shah M. M. Factors affecting wool characteristics of sheep reared in Kashmir. Tropical Animal Health and Production. 2020. No 52 (4). P. 2129–2133.

Cholesterol sulfate fluidizes the sterol fraction of the stratum corneum lipid phase and increases its permeability / Fandrei F., Engberg O., Opálka L. et al. J Lipid Res. 2022. No 63 (3). P. 100177.

Coderch L., Alonso C., García M. T., Pérez L., Martí M. Hair lipid structure: effect of surfactants. Cosmetics. 2023. No 1 (4). P. 107.

Coderch L., Oliver M. A., Carrer V., Manich A. M., Martí M. External lipid function in ethnic hairs. J Cosmet Dermatol. 2019. No 18 (6). P. 1912–1920.

Csuka D. A., Csuka E. A., Juhász M. L. W., Sharma A. N., Mesinkovska N. A. A systematic review on the lipid composition of human hair. Int J Dermatol. 2023. No 62 (3). P. 404–415.

Gelaye G., Sandip B., Mestawet T. A review on some factors affecting wool quality parameters of sheep. Afr. J. Food Agric. Nutr. Dev. 2021. No 21 (10). P. 18980–18999.

Genome-wide association studies detects candidate genes for wool traits by re-sequencing in Chinese fine-wool sheep / Zhao H., Guo T., Lu Z. et al. BMC Genom. 2021. No 22. P. 127.

Genome-wide scan of wool production traits in akkaraman sheep / Arzik Y., Kizilaslan M., Behrem S. et al. Genes. 2023. No 14 (3). P. 713.

Ghermezgoli Z. M., Moghaddam M. K., Moezzi M. Chemical, morphological and structural characteristics of crossbred wool fibers. The Journal of the textile institute. 2020. No 111 (5). P. 709–717.

Gonzalez E. B., Sacchero D. M., Easdale M. H. Environmental influence on Merino sheep wool quality through the lens of seasonal variations in fibre diameter. J. Arid Environ. 2020. No 181. P. 104–248.

Havryliak V., Mykhaliuk V. The comparative analysis of the methods for keratin extraction from sheep wool and human hair. Bìol. Tvarin. 2020. No 2 (4). P. 9–12.

Jurado N. V., Kuehn L. A., Lewis R. M. Lamb wool shedding is a good predictor of ewe wool shedding. J Anim Breed Genet. 2020. No 13 (4). P. 365–373.

Laboratory methods of research in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a reference book / edited by Vlizl V. V. Lviv: SPOLOM, 2012. 764 p.

Oh J. H., Jeong K. H., Kim J. E., Kang H. Synthesized ceramide induces growth of dermal papilla cells with potential contribution to hair growth. Ann Dermatol. 2019. No 31 (2). P. 164–174.

Prevention of lipid loss from hair by surface and internal modification / Song S. H., Lim J. H., Son S. K. et al. Sci Rep. 2019. No 9 (1). P. 9834.

Role of internal lipids in hair health / Marsh J. M., Whitaker S., Felts T. et al. J Cosmet Sci. 2018. N 69 (5). P. 347–356.

Seiko J., Sabu T., Gautam B. The wool handbook: morphology, structure, properties, processing, and applications. Oxford: Woodhead Publishing, 2023. 450 p.

Stapai P.V., Tkachuk V.M., Sedilo H.M., Ohorodnyk N.Z. Lipids of sheep skin and wool, their role in the processes of wool formation and preservation of natural properties of fibers. Lviv: Bona, 2019. 332 p.

Stapay P., Stakhiv N., Smolianinova O., Grabovska O., Tyutyunnyk O. Sulfur-containing compounds of wool and their role in the processes of wool growth and the formation of physicochemical properties of fibers. Scientific Works of NUFT. 2021. No 27 (5). P. 21–32.

Tkachuk V. M., Havrylyak V. V., Stapay P. V., Sedilo H. M. Internal lipids of felted, yellowed and pathologically thin wool. Ukr Biochem J. 2014. No 86 (1). P. 131–138.

Tkachuk V.M., Stapai P.V. Study of fat wax and lipids of sheep wool: methodological recommendations. Lviv, 2011. 24 p.

Tkachuk V.M., Stapai P.V., Kyryliv Ya.I. Age and seasonal features of the content and composition of fat and keratin lipids in sheep wool. Bulletin of Lviv National Agrarian University. 2011. No 15 (1). P. 483-489.

Wang E., Klauda J. B. Simulations of pure ceramide and ternary lipid mixtures as simple interior stratum corneum models. J Phys Chem B. 2018. No 122 (10). P. 2757–2768.

Опубліковано

02.12.2024

Як цитувати

Ткачук, В., Огородник, Н., Мотько, Н., Павкович C., Дудар, І., & Пащак, М. (2024). ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ МАКРОСТРУКТУРИ, ЛІПІДНОГО СКЛАДУ, МІЦНОСТІ ТА ПРИРОСТІВ ВОВНИ ОВЕЦЬ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (28), 176–181. https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.176

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають