ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД САЛАТУ ПОСІВНОГО ЛИСТКОВОГО (LACTUCA SATIVA L. VAR. SECALINA ALEF.)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.139

Ключові слова:

салат посівний, розсадний спосіб, регулятори росту рослин, маса розетки листків, урожайність, біохімічний склад

Анотація

Cеред зеленних (листкових) овочевих культур важливе місце посідає салат посівний (Lactuca sativa L.). Він має короткий вегетаційний період і дає високовітамінну товарну продукцію вже на 25–35 добу. Завдяки цьому його можна вирощувати й збирати врожай упродовж весняно-літньо-осіннього періодів від трьох до шести разів. За останні три роки, відколи почалася російсько-українська війна, в суспільному секторі спостерігається тенденція зниження виробництва овочевої продукції, а в приватному – зростання.

Зазначено, що одним із ефективних засобів в екологічному відношенні щодо підвищення врожайності та покращання якості товарної продукції салату посівного є регулятори росту рослин (РРР), які легко засвоюються рослинами. В умовах Західного Лісостепу України на темно-сірих опідзолених легкосуглинкових ґрунтах досліджено вплив на врожайність та біохімічний склад салату посівного листкового.

Предметом дослідження слугував сорт салату посівного листкового вітчизняної селекції – Дублянський. Схема досліду передбачала такі варіанти: 1) Контроль (обробка водою); 2) Аміностар; 3) Гуміфілд форте; 4) Рівал; 5) Гуміфренд.

Досліджено, що в середньому за два роки велику масу розетки листків (210 і 268 г) одержали у варіанті, де вносили регулятори росту Рівал та Гуміфренд, тоді як на контролі (обробка водою) цей показник був найменший і становив 150 г.

Зауважено, що за розсадного способу вирощування салату посівного із використанням регуляторів росту рослин Рівал та Гуміфренд РРКД одержали високий урожай товарної продукції (21,34 і 22,8 т/га), що перевищує контроль (обробка водою) відповідно на 4,24 і 5,7 т/га.

Виявлено, що регулятори росту рослин покращують якість товарної продукції салату листкового. Зокрема високий вміст: розчинних сухих речовин (8,60 і 8,90 %), сухих речовин (5,74 і 5,88 %), загального цукру (1,38 і 1,56 %), вітаміну «С» (5,24 і 6,58 мг/%), каротину (3,96 і 65 %) забезпечили варіанти за внесення регуляторів росту Рівал та Гуміфренд. Уміст нітратного азоту в усіх варіантах досліду не перевищував гранично допустимої концентрації (1500 мг/кг).

Встановлено, що для одержання високого врожаю (21,34 та 22,86 т/га) з доброю якістю товарної продукції салату листкового сорту Дублянський за розсадного способу вирощування на темно-сірих опідзолених ґрунтах Західного Лісостепу України доцільно вносити позакоренево регулятори росту Рівал та Гуміфренд.

Посилання

Anishyn L. The influence of biostimulants on the yield and quality of potatoes. Potato Grower. 2002. No 1. P. 4‒5. (in Ukrainian).

Bondarenko H. L., Yakovenko K. I. Research methodology in vegetables and melons growing. Kharkiv: Osnova, 2001. 36 p. (in Ukrainian).

Dydiv I. V., Dydiv O. Y., Dydiv A. I., Kokhovska I. V. The influence of the growth regulator Bioglobin on the yield and quality of marketable parsnip products in the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection. Kyiv, 2021, Vol. 17, No 1. P. 73‒79. (in Ukrainian).

Elsharkawya M., Shivannab M., Meera M., Hyakumachic M. Mechanism of induced systemic resistance against anthracnose disease in cucumber by plant growth-promoting fungi. Acta Agriculturae Scandinavica. 2015. Vol. 65 (4). Pp. 287–299. URL: http://doi.org/10.1080/09064710.2014.1003248/ (in English).

Kalytka V., Yaloha T. Effect of AKM growth regulator on spring barley yield under conditions of insufficient moisture in the Steppe zone of Ukraine. Scientific and practical aspects of agro-industrial production and development of rural regions: materials of the International Scientific and Practical Forum (Lviv, September 22–24, 2010). Lviv: LNAU, 2010. P. 58‒63 (in Ukrainian).

Khareba V. V., Khareba O. V., Leshchuk N. V. et. al. Sown lettuce: morphology, biology, technology: monograph. Vinnytsia: TVORY, 2021. 126 p. (in Ukrainian).

Kuts O. V. et al. Efficiency of growth regulators in vegetable growing. Vegetable and Melon Growing. 2020. No 68. P. 63–75 (in Ukrainian).

Leschuk N., Khareba O., Orlenko N., Dydiv O. The use of grouping morphological characteristics of Lettuce varieties L. var. capitata for the difference test in Ukraine. International Journal of Botany Studies. 2020. Vol. 5, ISS.6. P. 516‒522. URL: https://www.botanyjournals.com/assets/archives/2020/vol5issue6/5-6-40-761.pdf (in English).

Leshchuk N. V. Dydiv O. Y., Dydiv I. V. Update of the lettuce assortment of Lactuca sativa var. secalina L. exotic forms of the Oakleaf group. Modern vegetable growing: education, science and innovations, dedicated to the 80th anniversary of the birth of an outstanding scientist-vegetable grower, Honored employee of a higher school of Ukraine, doctor of agricultural sciences, professor, academician of the National Academy of Sciences and the Academy of Sciences of the Higher Academy of Sciences of Ukraine: Materials of the scientific and practical conference (Kyiv, 13–14 December, 2012). Kyiv, 2012 P. 184‒185. (in Ukrainian).

Leshchuk N. V., Dydiv O. Y., Khareba O. V. Features of forming a conveyor of marketable pro¬ducts of lettuce. Lactuca sativa L., varieties in the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection. Kyiv, 2019, Vol. 15, No 3. P. 273‒278. URL: https://doi.org/10.21498/2518-1017.15.3.2019.181085 (in Ukrainian).

Methodology for the qualification examination of plant varieties for suitability to be distributed in Ukraine. Methods of determining plant production quality indicators / edited by S. O. Tkachyk. Vinnytsia, 2016. 159 p. (in Ukrainian).

Mykhalska O. M. Agroecological assessment of the use of plant growth regulators for growing vegetable crops. Agroecological journal. 2013. No 2. P. 71‒74. (in Ukrainian).

State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2024. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin. (Accessed October 08, 2024).

Sych Z. D., Sych I. M. Harmony of vegetable beauty and benefit. Kyiv: Aristei, 2005. 192 p. (in Ukrainian).

Ulianych O. I., Ketskalo V. V. Sowing lettuce: monograph. Uman: UKVPP, 2011. 183 p. (in Ukrainian).

Zaviriukha P. D. et al. Potato yield depending on the application of plant growth regulators. Theory and practice of the development of the agro-industrial complex and rural areas: materials of the XVIII International Scientific and Practical Forum (Lviv, September 20–22, 2017). Lviv: Liga-Press, 2017. P. 166‒171. (in Ukrainian).

Опубліковано

02.12.2024

Як цитувати

Дидів, О., & Соботович, М. (2024). ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД САЛАТУ ПОСІВНОГО ЛИСТКОВОГО (LACTUCA SATIVA L. VAR. SECALINA ALEF.) . Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (28), 139–146. https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.139

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають