ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ ЗАХИЩЕНИХ РОСЛИННИХ ОЛІЙ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД МОЛОЧНОГО ЖИРУ КОРІВ
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.167Ключові слова:
кальцієві солі жирних кислот, соняшникова олія, ріпакова олія, лактуючі корови, молочна продуктивність, жирнокислотний склад молочного жируАнотація
Наведено результати досліджень впливу згодовування лактуючим коровам кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі соняшникової й ріпакової олій, на молочну продуктивність та жирнокислотний склад молочного жиру.
Підвищені дози жирових добавок, які використовуються для збільшення енергоємності раціону та згодовування ненасичених жирних кислот, які позитивно впливають на якість продукції скотарства, негативно позначаються на рубцевому травленні. Для зниження вказаного негативного впливу в раціонах жуйних використовують захищені жири, зокрема кальцієві солі.
Дослід проводили в зимово-стійловий період. Після підготовчого періоду корів розділили на три групи по п’ять голів у кожній залежно від середньодобового надою, кількості днів після отелення та кількості отелень. Упродовж дослідного періоду тварини першої групи одержували раціон без жирових добавок. Коровам другої групи замість частини концентратів до раціону вводили кальцієві солі жирних кислот, виготовлені на основі соняшникової олії, у кількості 1 % від сухої речовини раціону. Тваринам третьої групи замість частини концентратів згодовували таку ж кількість кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі ріпакової олії.
Підтверджено, що введення до раціону годівлі дійних корів добавок кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі соняшникової олії, підвищує середньодобовий надій, кількість молока базисної жирності, відсотковий вміст у молоці і вихід жиру, білка та лактози.
Доведено, що згодовування дійним коровам добавок кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі ріпакової олії, збільшує середньодобовий надій молока, кількість молока базисної жирності, відсотковий вміст жиру і лактози, добовий вихід жиру, білка і лактози.
Зауважено, що використання у складі раціону дійних корів кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі соняшникової й ріпакової олій, призводить до зниження у молочному жирі вмісту лауринової, міристинової, пальмітинової, С14-С16 та насичених жирних кислот, тоді як кількість стеаринової, олеїнової, лінолевої, а також С18, ненасичених і поліненасичених жирних кислот, зростає.
Посилання
Amachawadi R. G., Nagaraja T. G. Liver abscesses in cattle: A review of incidence in Holsteins and of bacteriology and vaccine approaches to control in feedlot cattle. J. Anim. Sci. 2016. Vol. 94 (4). P. 1620–1632. doi: 10.2527/jas.2015-0261.
Bayourthe C., Enjalbert F., Moncoulon R. Effects of different forms of canola oil fatty acids plus canola meal on milk composition and physical properties of butter. J. Dairy Sci. 2000. Vol. 83 (4). P. 690–696. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(00)74930-7.
Clapperton J. L. Protected fats in ruminant feeding – an update. Feed Compounder. 1986. No 8. P. 27–28.
Digestibility of rumen protected fat in cattle / J. Voigt, S. Kuhla, K. Gaafar, M. Derno, H. Hagemeister. Slovak J. Anim. Sci. 2006. Vol. 39. P. 16–19.
Fats and fatty acids in human nutrition – Report of an expert consultation. 10−14 November 2008. Geneva. Р. 170.
Givens D. I. Milk and meat in our diet: Good or bad for health? Animal. 2010. Vol. 4 (12). P. 1941–1952. doi: 10.1017/S1751731110001503.
Grant R. J., Colenbrander V. F., Mertens D. R. Milk fat depression in dairy cows: Role of silage particle size. J. Dairy Sci. 1990. No 73. P. 1834–1842.
Kurko V. I. Gas chromatographic analysis of food products. Kyiv: Harvest, 1965. P. 65–69.
Palm oil fractionation / M. Kellenc, V. Gibon, M. Hendrix, W. D. Greyt. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2007. Vol. 109. P. 336–349.
Pavkovych S., Vovk S., Kruzhel B. Protected lipids and fatty acids in cattle feed rations. Acta Sci. Pol. Zootechnica. 2015. Vol. 14(3). P. 3–14.
Relation of serum lipoprotein(a) concentration and apolipoprotein(a) phenotype to coronary heart disease in patients with familial hypercholesterolemia / M. Seed, F. Hoppichler, D. Reaveley et al. N. Engl. J. Med. 1990. Vol. 322. P. 1494–1499.
Review: Modulating ruminal lipid metabolism to improve the fatty acid composition of meat and milk / P. G. Toral, F. J. Monahan, G. Hervás et al. Challenges and opportunities. Animal. 2018. P. 1–10.
Vovk S. O., Pavkovych S. Ya. Protected lipids and fatty acids in the diets of cattle. Bull. Agric. Sci. 2016. No 4. P. 48–51.
Waste fat biodegradation and biomodification by Yarrowia lipolytica and a bacterial consortium composed of Bacillus spp. and Pseudomonas putida / M. Tzirita, S. Papanikolaou, A. Chatzifragkou, B. Quilty. Engineering in Life Sciences. 2018. P. 1–29.