ПРОДУКТИВНІСТЬ БУРЯКУ ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД РОЗРАХУНКОВИХ НОРМ ДОБРИВ ПІД ЗАПРОГРАМОВАНУ ВРОЖАЙНІСТЬ НА ТЕМНО-СІРОМУ ОПІДЗОЛЕНОМУ ҐРУНТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.166

Ключові слова:

буряк цукровий, добрива, урожайність, якість

Анотація

Представлено результати вивчення впливу розрахункових норм добрив на запрограмовану врожайність 55, 60 і 65 т/га буряку цукрового гібрида Панда на темно-сірому опідзоленому ґрунті в умовах Західного Лісостепу України. До схеми досліду входили такі варіанти: контроль – без добрив; рекомендована норма для заданої зони N120P160K170 (1,00 : 1,33 : 1,42); розрахункова норма добрив N173P209K253 (1,00 : 1,21 : 1,46) під запрограмовану врожайність 55 т/га; розрахункова норма добрив N189P228K276 (1,00 : 1,21 : 1,46) під запрограмовану врожайність 60 т/га; розрахункова норма добрив N205P247K299 (1,00 : 1,21 : 1,46) під запрограмовану врожайність 65 т/га.

Для розрахунків використовували орієнтовні поправкові коефіцієнти до забезпечення рослин основними елементами живлення: азотні добрива ‒ 0,7, фосфорні добрива ‒ 1,0, калійні добрива ‒ 1,0, та середні нормативи витрат основних елементів живлення на формування 1 т рослинницької продукції ‒ N ‒ 4,5 кг, P2О5 ‒ 3,8 і K2О ‒ 4,6 кг.

Зауважимо, що найбільшу врожайність, 64,8 т/га, з приростом до контролю 32,1 т/га, або 98 %, у середньому за роки досліджень одержали за внесення мінеральних добрив у розрахунковій нормі N205P247K299. За внесення розрахункової норми N189P228K276 одержали врожайність 60,2 т/га з приростом до контрольного варіанта 27,5 т/га, або 84 %. За внесення розрахункової норми N173P209K253 одержали врожайність 54,6 т/га з приростом до контрольного варіанта 21,9 т/га, або 67 %. За внесення рекомендованої норми N120P160K170 одержали врожайність 48,5 т/га з приростом до контрольного варіанта 15,8 т/га, або 48 %. Найнижчу врожайність буряку цукрового 32,7 т/га одержали у контрольному варіанті досліду – без внесення добрив.

Найвищий вміст цукру 17,6 % одержали у контрольному варіанті, а його загальний вихід – 10,36 т/га – за внесення розрахункової норми мінеральних добрив N205P247K299 на запрограмовану врожайність 65 т/га. Найнижчий вміст білка одержали за розрахункової норми N205P247K299 – 16,0 %. У контрольному варіанті вихід цукру одержали був найнижчий – 5,75 т/га.

За внесення розрахункової норми N205P247K299 одержали найвищий чистий прибуток 41771 грн/га та рівень рентабельності 98,6 %.

Посилання

Kharchenko O. V. Fundamentals of programming of agricultural crops yields: a textbook. Sumy: PTH “Universitetska Knyha”, 2003. 296 p.

Kharchenko O. V., Prasol V. I. Establishing the economically optimal level of sugar beet nutrition. Collection of scientific works of Uman Agrarian Academy. 2001. Issue 52. P. 42–48.

Lisoval A. P. Methods of agrochemical research. Кyiv, 2001. 246 p.

Lopushniak V. I., Shevchuk M. Y., Poliukhovych M. M., Parkhuts B. I., Parkhuts I. M. 555 questions and answers on agrochemistry and agrochemical service: textbook / ed. by V. I. Lopushniak. Lviv: Prostir-M, 2018. 488 p.

Marchuk I. U. et al. Fertilizers and their use: a reference book. Кyiv, 2002. 246 p.

Moiseichenko V. F., Yeshchenko V. O. Fundamentals of scientific research in agronomy. Textbook. Kyiv: Vyshсha shkola, 1994. 334 p.

Panchenko V. I. Programming of sugar beet yields. Кyiv, 1996. 119 p.

Parkhuts B. Yield and quality of sugar beet depending on calculated norms of fertilizers for the programmed yield in the conditions of the Western Forest-Steppe. The XV International Science Conference “The world science of modernity. Problems and prospects of development”, March 25–26, 2021, Paris, France. P. 11–14.

Zinchenko O. I. Programming of crop yields: a textbook. Uman: Editorial and publishing department of Uman NUH, 2015. 310 p.

Опубліковано

02.12.2024

Як цитувати

Пархуць, Б. (2024). ПРОДУКТИВНІСТЬ БУРЯКУ ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД РОЗРАХУНКОВИХ НОРМ ДОБРИВ ПІД ЗАПРОГРАМОВАНУ ВРОЖАЙНІСТЬ НА ТЕМНО-СІРОМУ ОПІДЗОЛЕНОМУ ҐРУНТІ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (28), 166–169. https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.166