ФОРМУВАННЯ СХОЖОСТІ НАСІННЯМ КУКУРУДЗИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.147

Ключові слова:

кукурудза, насіння, якість, схожість, урожайність

Анотація

Вирощування кукурудзи є важливою складовою зернової галузі України. Кукурудза характерна універсальністю використання й високою врожайністю. Наша країна має великий потенціал для постійного й стабільного виробництва зерна кукурудзи. Західний Лісостеп належить до одного з найкращих регіонів вирощування культури. Одна з найважливіших передумов одержання високих урожаїв – це посів високоякісним насіннєвим матеріалом. Схожість – головний показник якості насіння. Формування схожості залежить від низки факторів, що впливають на рослину й зерно при дозріванні. До них належать динаміка вологовіддачі й накопичення сухої речовини та вологість, за якої насіння збирається. Дослідження проводили на гібридах кукурудзи української селекції з різною групою стиглості: Дніпровський 181 СВ (ранньостиглий), Кремінь 200 СВ (середньоранній), Любава 279 МВ (середньоранній), Розівський 311 СВ (середньостиглий). Під час проведення досліджень було встановлено особливості дозрівання гібридів кукурудзи та визначено вологість насіння, за якої формується схожість. Виявлено, що за вологості 50–51 % зерно містить 71–83 % сухої речовини від максимально можливого. Максимальний вміст зафіксовано за вологості 30–33 %. Кондиційна лабораторна схожість формувалась уже за вологості 47–53 % і нижче, залежно від гібридів. Встановлено, що вологовіддача насінням значно зросла і становить 0,8–2,3 % за добу залежно від гібридів, що є вищою порівняно із багаторічними даними. За вологості 32–40 % насіння досягало високої польової схожості і продуктивності залежно від групи стиглості гібридів. Рекомендовано збирати насіннєві посіви гібридів кукурудзи різних груп стиглості починаючи з вологості 40 %, коли вже показники якості насіння сформовані, та за оптимальних умов післязбирального обробітку доводити насіння до кондиційної вологості, що збереже його посівну якість на найвищому рівні.

Посилання

Biofungicide “Mikosan” in intensive plant protection technologies against diseases [recommendations for use] / [Koshevskyi I. I., Horovyi L. F., Redko V. V., Tesliuk V. V.]. Kyiv, 2005. 9 p.

Havryliuk M. M. Fundamentals of modern seed production. Kyiv: NNSCIAE, 2004. 256 p.

Kyrpa M. Ya., Stankevych H. M., Stiurko M. O. Corn: harvesting, drying, quality. Odesa: KP OMD, 2015. 150 p.

Kyrpa M. Ya., Stiurko M. O. Character of ripening and seed germination of corn hybrids in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Bulletin of Dnipropetrovsk State Agrarian and Economic University. 2014. No 2 (34). P. 115–119.

Kyrpa M. Ya., Stiurko M. O. Features of moisture transfer and formation of seed germination of corn hybrids during ripening under arid conditions of the Steppe of Ukraine. Breeding and seeding: interdisciplinary. Subject scientific coll. Kharkiv, 2014. Vol. 105. P. 178–185.

Methods of conducting experiments with corn: methodological recommendations / [Lebid Ye. M., Tsykov V. S., Pashchenko Yu. M. and others]. Dnipropetrovsk, 2008. 27 p.

Plant production technology: a textbook / [Tanchyk S. P., et. al.]. Kyiv: Slovo Publishing House, 2008. 1000 p.

Seed production and seed study of grain crops [Ed. M. O. Kindruk]. Kyiv: Agrarian sciences, 2003. 240 p.

Seeds of agricultural crops. Quality determination methods: DSTU 4138–2002. [Effective from 200–01–01]. Kyiv: Derzhspozhyvstandard of Ukraine, 2003. 173 p. (National Standard of Ukraine).

Stiurko M. Formation factors and methods of determining seed germination of corn hybrids: dissertation. PhD, Agr. Sciences: 06.01.05 Dnipropetrovsk, 2015. 181 p.

Take your time before you decide to discard the corn! / Tymoshenko S. Grain. 2023. No 11 (202). P. 40–44.

Tollenaar M. Response of Dry Matter Accumulation in Maize to Temperature: I. Dry Matter Partitiong. Crop Science. 1989. No 5. Р. 29–31.

Yizhyk M. K. Agricultural seed study. Kharkiv, 2000. Part 1. 103 p.

Опубліковано

02.12.2024

Як цитувати

Стюрко, М. (2024). ФОРМУВАННЯ СХОЖОСТІ НАСІННЯМ КУКУРУДЗИ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (28), 147–152. https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.147