ВПЛИВ РІЗНИХ ДОЗ γ-ОПРОМІНЕННЯ НА РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН ПЕРШОГО ТА ДРУГОГО РОКУ ВИРОЩУВАННЯ МОРКВИ (Daucus carota L.)
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.115Ключові слова:
морква, мутагенез, фізичний мутаген, опромінення, доза, сорт, впливАнотація
Визначено ефективні дози γ-опромінення для розширення спектру генетичної мінливості рослин моркви (Daucus carota L.) польовими, лабораторними, розрахунково-статистичними методами. За результатами практичних досліджень у 2020–2022 роках для агрокліматичної зони Лівобережного Лісостепу України проведено комплексне дослідження з визначення ефективних та летальних доз γ-опромінення для розширення спектру генетичної мінливості рослин моркви Daucus carota L. двох сортів селекції Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Нантська харківська та Яскрава. Встановлено закономірності особливостей післядії фізичного мутагенезу (γ-опромінення) на генотип і фенотиповий прояв деяких кількісних ознак моркви (схожість, розміри та форма суцвіть рослин другого року). Визначено рівень впливу фізичного мутагенезу на прояв показника схожості насіння (лабораторної та польової) залежно від дози γ-опромінення та обраного сорту моркви. Встановлено розбіжності в лабораторній та польовій схожості насіння моркви Нантська харківська та Яскрава після обробки γ-опромінення та без обробки. Виявлено фенотипові зміни у формуванні суцвіть моркви другого року вирощування залежно від дози опромінення. Завдяки аналізу мутагенної дії γ-опромінення на посівні якості насіння моркви сортів Нантська харківська та Яскрава визначено ефективні та летальні дози дії обраного фізичного мутагену. Летальними дозами для обох сортів стали 170 та 200 мР, оскільки дія такими дозами опромінення знизила польову схожість насіння моркви до 0 %, що унеможливило отримання коренеплодів та, відповідно, насіннєвий селекційний матеріал для подальшого вивчення, дослідження і введення в селекційний процес.
Посилання
Aslam R., Bhat T. M., Choudhary S., Ansari M. Y. K., Shahwar D. Stimation of genetic variability, mutagenic effectiveness and efficiency in M2 flower mutant lines of Capsicum annuum L. Treated with caffeine and their analysis through RAPD markers. Journal of King Saud University Science. 2017. No 29 (3). P. 274–283.
Broertjes C., Harten A. M. Applied mutation breeding for vegetatively propagated crops. (Developments in crop science; No 12). Elsevier, 1988.
Brzozowski L., Mazourek M. A Sustainable Agricultural Future Relies on the Transition to Organic Agroecological Pest Management. Sustainability. 2018. No 10. 2023. URL: doi.org/10.3390/su10062023.
Chandran Dr. D. Arul, Mullainathan L., Velu, S., C. Thilagavathi. Genetic variability, heritability and genetic avance of quantitative traits in black gram by effects of mutation in field trail. African journal of biotechnology. 2010. No 9. P. 2731–2735.
Horvitz M. A., Simon P. W., Tanumihardjo S. A. Lycopene and beta-carotene are bioavailable from lycopene ‘red’ carrots in humans. European Journal of Clinical Nutrition. 2004. No 58. P. 803–811.
Liang R. F., He L. F. The Study Progress of Crop Breeding via EMS. Seed. 2018. No 2. P. 47–49.
Moore V. M., Virginia M. F., Tracy W. F., William F. Survey of organic sweet corn growers identifies corn earworm prevalence, management, and opportunities for plant breeding. Renewable Agriculture and Food Systems. 2020. URL: doi.org/10.1017/S1742170520000204.
Morhun V. V. Spontaneous and induced mutational variability and its use in plant breeding. Genetics and breeding in Ukraine on the verge of millennia. 2001. T. 2. P. 144–174.
Pant B., Manandhar S. In Vitro: Propagation of Carrot i Daucus Carota L. Scientific World. 2010. No 5 (5). P. 51–53. URL: doi.org/10.3126/sw.v5i5.2656.
Pidlubenko I., Ovchinnikova O., Bilenka O., Shtepa L., Novichenko V. Assessment of the adaptive potential of the collection material of carrots based on the manifestation of the indicators of "total root crop yield" and "v-carotene content". Vegetable and melon growing. 2023. No 72. P. 24–31. doi:10.32717/0131-0062-2022-72-24-31.
Simon P. W. Breeding of Carrot. Plant Breed. Rev. 2010. No 19. P. 157.
Vieira G. S., Goulart L. R. Effects of gamma radiation of morphological traits and seed storage proteins of bean. Legume Research. 2001. No 45. P. 23.