ОЦІНКА СОЇ ЯК ПОПЕРЕДНИКА ПІД ОЗИМУ ПШЕНИЦЮ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.067Ключові слова:
попередник, соя, вміст азоту та вологи в ґрунті, озима пшениця, урожайністьАнотація
З метою встановлення цінності сої як попередника для озимої пшениці проведено польові та лабораторні дослідження на темно-сірому опідзоленому ґрунті на дослідному полі кафедри технологій у рослинництві Львівського національного університету природокористування. Вивчено чотири попередники: зайнятий пар, пшениця, соняшник, соя. Після збирання попередників визначено вміст у ґрунті вологи та різних форм азоту. Встановлено урожайність озимої пшениці після цих попередників. Ці дані дали змогу визначити цінність попередників для озимої пшениці.
Зауважено, що перед сівбою пшениці запас продуктивної вологи був найменший після сої – 125,6 мм, а максимальний після соняшнику – 139,1 мм. Аналіз показав, що різниця у вмісті вологи в ґрунті після різних попередників відносно незначна. Такі показники свідчать, що в зоні достатнього зволоження волога рідко є лімітуючим чинником продуктивності пшениці.
Встановлено, що соя засвоює багато азоту з ґрунту на формування зерна з високим вмістом білка. Після її збирання вміст нітратного азоту у ґрунті низький, і за врожайності сої понад 3 т/га у темно-сірому лісовому ґрунті він становить 13,6 мг/кг сухого ґрунту і є недостатнім для активного росту пшениці озимої в осінній та весняний періоди вегетації. Вміст нітратів після пшениці та соняшнику в той же період був вищим на 5,9 і 7,8 мг/кг відповідно. Досліджено, що напівпаровий обробіток ґрунту за рахунок активної мінералізації забезпечує максимальний вміст нітратів – 34,1 мг/кг, що майже у три рази більше за попередник сою.
Зазначено, що врожайність озимої пшениці була найвищою за розміщення її після напівпару, де вона становила 8,38 т/га. В умовах Західного Лісостепу соя виявилась найгіршим попередником, адже врожайність озимої пшениці після неї становила лише 7,80 т/га. Після соняшнику врожайність пшениці була на 0,24 т/га вищою, ніж після сої. Навіть за монокультурного вирощування пшениці по пшениці одержали на 0,08 т/га вищу врожайність, ніж після сої. Відносно невелику різницю в урожайності залежно від попередника можна пояснити внесенням великої норми мінеральних добрив – N60+80+40Р60К90, яка нівелювала вплив попередника.
Посилання
ADAMA 2024 ZZR catalog URL: https://www.adama.com/ukraine/ua/infoteka/booklets/catalogue (Accessed January 10, 2024).
Agrochemical technologies URL: https://agrohimteh.com.ua/klodexpro (Accessed January 10, 2024).
Ahrens W. H., Fuerst E. P. Carryover injury of clomazone applied in soybeans (Glycine max) and fallow. Weed Technol. 1990. No 4. P. 855–861.
Artemenko S. F. Soybeans are a predecessor for winter wheat. Bulletin of the Institute of Grain Management of the National Academy of Sciences of Ukraine. 2010. No 38. P. 174–177.
Avramenko S. V. The influence of predecessors on the stability of the yield of winter grain crops of extremely late sowing periods in the left-bank Forest-Steppe of Ukraine. Scientific Journal “ScienceRise”. 2017. No 10 (39). P. 20–23. DOI: 10.15587/2313-8416.2017.112785.2.
Babych A. O., Bakhmat M. I., Bakhmat O. M. Soy: agro-ecological basics of cultivation, processing and use. Kamianets-Podilskyi: PE Medobory-2006, 2013. 268 p.
Bender R. R., Haegele J. W., Ruffo M. L., Below F. E. Nutrient uptake, partitioning, and remobilization in modern, transgenic insect-protected maize hybrids. Agron. J. 2013. No 105. P. 161–170. doi: 10.2134/agronj2012.0352.
Buzynnyi M. V. Productivity of winter wheat depending on predecessors. Collection of scientific works of the NSC "Institute of Agriculture of the National Academy of Sciences". Kyiv: VP "Edelveis", 2015. Issue 2. P. 106–117.
Buzynnyi M. V. Productivity of soft winter wheat by employing the genetic potential of varieties and elements of growing technology in the Forest Steppe of Ukraine: autoref. thesis Ph.D. 06.01.09 – crop production. Kyiv, 2016. 23 p.
Fernández F. G., Hoeft R. G. Managing soil pH and crop nutrients. In Illinois agronomy handbook. 2009. Vol. 24. P. 91–112. University of Illinois at Urbana-Champaign, College of Agriculture, Cooperative Extension Service, Urbana, IL.
Frolov S. O., Palii O. B., Nezdiimynoha M. M., Hanhur V. V., Kokhan A. V. Practical tips for growing winter crops for the 2023 harvest. Poltava, 2022. 23 p.
Hospodarenko H. M., Liubych V. V. Allelopathy of plant residues on the sowing properties of soft winter wheat grain. Collection of scientific works of Uman National University of Horticulture. 2021. Issue 98, part 1. P. 246–254. DOI 10.31395/2415-8240-2021-98-1-246-254.
Huber D. M., Abney T. S. Soybean Allelopathy and Subsequent Cropping. Journal of Agronomy and Crop Science. 1986. P. 73–78. https://doi.org/10.1111/j.1439- 037X.1986.tb00050.x.
Kohut I. M. The influence of predecessors on the quality of commercial grain of winter wheat. Taurian Scientific Bulletin. 2009. Issue 67. P. 30–36.
Kudria N. A., Kudria S. I., Zvonar A. M. The influence of winter wheat predecessors on the content of nutrients in the soil. Agronomist. 2020. No 1. P. 92–97.
Mazur V. A., Tkachuk O. P., Pantsyreva H. V., Kupchuk I. M. Soy in intensive agriculture. Vinnytsia: "Nilan-LTD", 2022. 220 p.
Palamarchuk V. D., Polishchuk I. S., Kalenska S. M., Yermakova L. M. Biology and ecology of agricultural plants: textbook. Vinnytsia: PE Rohalska I. O., 2013. 724 p.
Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V. Plantation. New technologies for growing field crops: a textbook. 5th ed., corrections, additions, additional issue. Lviv. Ukrainian Technologies Fund, 2021. 808 p. https://doi.org/10.31073/roslynnytstvo5vydannya.
Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V. Soy – a culture of unique opportunities. Kyiv: Univest Media, 2016. 224 p.
Popov S. I., Fursova H. K., Avramenko S. V. Formation of grain yield of intensive varieties of winter ear crops after predecessors sunflower and soybean. Breeding and seed production. 2014. No 106. P. 163–169.
Radzka E., Katarzyna R., Wysokinski A. Nitrogen Uptake from Different Sources by Soybean Grown at Different sowing densities. Agronomy Journal. 2021. No 11 (720). https://doi.org/10.3390/agronomy11040720.
Razumenko Yu. L. Differentiation of the content of chlorophyll, total nitrogen and phosphorus in soybean leaves of different layers. Agrochemistry and soil science. Int. topics of science collection. 2021. Issue 91. Kharkiv: National Scientific Center “Institute for Soil Science and Agrochemistry Research named after O.N. Sokolovsky”, 2021. P. 72–78. https://doi.org/10.31073/acss91-09.
Rozhkov A. O., Ohurtsov E. M. Crop production: education. manual. Kharkiv: Team Publishing Group, 2017. 363 p.
Salvagiotti F., Cassman K. G., Specht J. E., Walters D. T., Weiss A., Dobermann A. Nitrogen uptake, fixation and response to fertilizer N in soybeans: A review. Field Crops Res. 2008. No 108. P. 1–13. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2008.03.001.
Shcherbakov V. Ya., Kohut I. M., Yakovenko T. M., Kohut S. H. The influence of predecessors on the yield of winter wheat and elements of its structure. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. Odesa, 2009. No 50. P. 146–151.
Sing Gurikbal. Soy: biology, production, use. Kyiv: "Zerno" publishing house, 2014. 656 p.
Soybean: monograph / V. F. Petrychenko, V. V. Lykhochvor, S. V. Ivaniuk, et al. Vinnytsia: Dilo, 2016. 400 p.
Zhemela H. P., Kurochka A. O. Influence of predecessors on the quality of winter wheat grain depending on varietal properties. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy: agriculture. plant growing. 2012. No 2. P. 26–29.