Дослідження фізико-механічних властивостей плодів волоських горіхів

Автор(и)

  • Зіновій Гошко Львівський національний університет природокористування
  • Володимир Буртак Львівський національний університет природокористування
  • Роман Шевчук Львівський національний університет природокористування
  • Мирон Магац Львівський національний університет природокористування
  • Руслан Барабаш Львівський національний університет природокористування

DOI:

https://doi.org/10.31734/agroengineering2022.26.005

Ключові слова:

волоські горіхи, фізико-механічні властивості, розмірні показники, жири, білки, цукри, маса, довжина, товщина, ширина, енергія руйнування

Анотація

Стаття присвячена дослідженню фізико-механічних властивостей плодів волоських горіхів, які слід враховувати в їх післязбиральному обробітку, адже надалі всі плоди піддаються механічній дії: руйнуванню оболонки, відділенню ядра, очищенню, транспортуванню, зберіганню, переробці тощо. Проєктування та розрахунок обладнання для здійснення механічних операцій неможливі без знання технологічних властивостей складових плоду (шкаралупи, ядра). Значення зусилля руйнування шкаралупи горіха необхідно знати для встановлення оптимальних і раціональних параметрів робочих органів, що забезпечують руйнування шкаралупи й відділення її від ядра, а також у проєктуванні машин та апаратів харчової промисловості. Значення об’ємного й масового коефіцієнтів дають змогу встановити співвідношення виходу очищеного ядра до загальної маси та об’єму плоду.

Для виконання поставлених завдань була розроблена програма експериментальних досліджень, яка передбачала визначення таких фізико-механічних властивостей горіхів сорту Чернівецький та Буковинський, які добре зарекомендували себе в європейських країнах і добре культивуються в західних областях України: масові і розмірні показники; масовий коефіцієнт; об’ємний коефіцієнт; робота, що витрачається на руйнування шкаралупи горіха.

У процесі досліджень отримано результати, які свідчать, що діапазон коливань значень за розмірними показниками плодів горіха незначний, а значення коефіцієнта варіації не перевищує 10 %. Отже, у процесі проєктування сортувальних та калібрувальних машин суттєвих проблем під час розділення плодів горіха виникати не буде. Досліджувані сорти дають значний вихід продукції вищого (50 %) та першого (45 %) сортів, що відповідає масовим коефіцієнтам µмакс=0,5 і µср=0,45 відповідно.

Плоди цих сортів можна віднести до середньостінних із товщиною шкаралупи 1,11–1,3 мм, а значення роботи її руйнування необхідно враховувати під час проєктування подрібнювальних машин.

Посилання

Bozhok, O. P., & Bozhok, V. O. (2017). Pro perspektyvy vyroshchuvannia horikha hretskoho na terytorii Ukrainy. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy, 27 (3), 25-29.

Buriak, V., & Pakhno, V. 2014. Suchasnyi stan ta perspektyvy vyrobnytstva y spozhyvannia horikhiv v Ukraini. Sad, vynohrad i vyno Ukrainy, 1/3, 16-19.

Volkov, V., & Volkova, N. (2013).Chto skrыvaet skorlupa. Ohorodnyk, 1, 20-21.

Hoshko, Z. O., Krupych, O. M., & Krupych, R. O. (2017). Doslidzhennia fizyko-mekhanichnykh vlastyvostei plodiv lisovykh horikhiv. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ahroinzhenerni doslidzhennia, 21, 30-37.

Hoshko, Z. O., & Mahats, M. Y. (2019). Yssledovanye fyzyko-mekhanycheskykh svoistv plodov funduka. In Novыe materyalы, oborudovanye y tekhnolohyy v promыshlennosty: Mezhdunar. nauch.-tekhn. konf. (h. Mohylev, 24–25 okt. 2019 h.) (p. 49). Mohylev.

Orlova, O. (2014). Yspolzovanye hretskoho orekha molochno-voskovoi spelosty dlia razrabotky funktsyonalnыkh produktov pytanyia. Protsessы y apparatы pyshchevыkh proyzvodstv, 1, 60-69.

Polievoda, Yu. A. (2019). Osoblyvosti realizatsii protsesu lushchennia shkaralupy horikha mizh plastynoiu ta sferychnoiu vstavkoiu. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 4 (95), 69-75.

Polievoda, Yu. A. (2019). Doslidzhennia protsesu lushchennia voloskykh horikhiv mizh dvoma paralelnymy plastynamy. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 3 (94),110-117.

Polievoda, Yu. A. (2020). Doslidzhennia protsesu skoliuvannia shkaralupy horikhiv v rezultati sylovoi dii napivsferychnykh poverkhon. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 3 (98), 111-119.

Lytvyn, B. Ya., Stadnytska, N. Ye., Konechna, R. T., & Krvavych, A. S. (2011). Predstavnyky rodu Juglans yak dzherelo oderzhannia biolohichno aktyvnykh rechovyn. Visnyk Natsionalnoho universytetu «Lvivska politekhnika», 700, 117-120.

Satina, H. M. (2005). Potentsial promyslovoho vyrobnytstva hretskykh horikhiv v Ukraini ta shliakhy yoho efektyvnoho vykorystannia. (Avtoref. dys. … kand. ekon. nauk). Kyiv.

Satina, H. M. (2004). Formuvannia vnutrishnoho i zovnishnoho rynku voloskykh horikhiv. Іn Materialy shostykh richnykh zboriv Vseukrainskoho konhresu vchenykh ekonomistiv-ahrarnykiv (pp. 299-303). Kyiv: NNTs IAES.

Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2016 rik. (2017). Kyiv: Znannia.

Strela, T. E. Orekh hretskyi. (1990). Kyev: Nauk. dumka.

Krupych, O. M., Levko, S. I., & Krupych, R. O. (2014). Sposib vyznachennia obiemu til nepravylnoi formy. In Vcheni Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu vyrobnytstvu: Kataloh innovatsiinykh rozrobok,14, 63.

Lytovchenko, O. M., Pavliuk, V. V., & Omelchenko, I. K. (2011). Krashchi sorty plodovykh i horikhoplidnykh kultur ukrainskoi selektsii. Kyiv: Presa Ukrainy.

Shestopal, O. M., & Satina, H. M. (2002). Pryrodno-ekonomichni peredumovy promyslovoho vyroshchuvannia horikha hretskoho v Ukraini. Zbirnyk naukovykh prats Luhanskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu, 14 (26), 392-396.

Shchepotiev, F. L., Pavlenko, F. A., & Rikhter, O. A. (1987). Horikhy. 2-he vyd., pererob. i dopov. Kyiv: Urozhai.

Downloads

Опубліковано

21.03.2023

Як цитувати

Гошко, З. ., Буртак, В., Шевчук, Р., Магац, М. ., & Барабаш, Р. . (2023). Дослідження фізико-механічних властивостей плодів волоських горіхів . Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агроінженерні дослідження, (26), 5–12. https://doi.org/10.31734/agroengineering2022.26.005

Номер

Розділ

Фізико-механічні та технологічні властивості ґрунтів, с/г матеріалів і сировини

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають